Kitap YÖRESEL KARADENİZ BİTKİLERİ ,YEMEKLERİ VE KULLANILAN MALZEMELER

VII. Kleopatra

Moderator
Moderator
Kullanıcı
A) Karadeniz bölgesinde yetişen bitkiler

-Kara lahana

-Melolcan

-Mısır

-Beyaz fasulye

-Pazı

-Pırasa

-Sakarca

-Beyaz lahana

-ısırgan

-kaldirik

-kara yemiş

-töngel

B)Yöresel karadeniz yemekleri ve kullanılan malzemeler

1)Kara Lahana sarması: Öncelikle tarladan taptaze toplanılan ihtiyaç kadar kara lahanalar geniş bir tencerede çok eritmemek kaydıyla haşlanır. Haşlanılan kara lahanalar bir süzgeçe alınır ve soğuk suda 3 ila 5 dakika arası bekletilir.

Kara lahananın içi için öncelikle yeterli miktarda pirinç (isteğe göre kıyma) bir kaba konup 2 3 defa su değiştirilerek soğuk su ile yıkanır. Yeterli miktarda soğan soyulup ince ince doğranır, tencereye sıvı yağ koyduktan sonra üzerine soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğan kavrulduktan sonra üzerine domates ve biber salçaları eklendikten sonra biraz daha kavurulmaya devam eder. Sonrasında üzerine yıkanan pirinçleri ekledikten sonra isteğe bağlı olarak karabiber, pul biber, nane, kimyon,tuz eklenip karıştırıldıktan sonra biraz su eklenip suyunu çekmesi beklenir. Suyunu çektikten sonra sarılmaya hazır hale gelir. Sardıktan sonra tencereye dizilir üstüne bir miktar domates doğranır, biraz salça, tereyağ yeterli miktarda su ekledikten sonra pişmeye bırakılır.

Afiyet olsun…

2)Kara lahana çorbası: Yeterli miktarda kara lahana toplanır, ince ince kıyılır. İyice yıkanır. Sonrasında tencereye bir miktar yağ ve salça eklenip kavurulur, bu karışımın üzerine kara lahana eklenir ve üzerine hayvansal iç yağ, tuz, pul biber mısır unu eklenip karıştırılır. Bir süre bu şekilde pişirilir ve sonrasında üzerine su eklenip kısık ateşte pişmeye bırakılır.

Afiyet olsun…

3)Kuymak: Kokusuyla mest eden mis gibi kuymak tarifi sizlerle… öncelikle kuymak tavasında yeterli miktarda tereyağ eritilir, üzerine mısır unu eklenir ve kavurulur. Kavurulduktan sonra üzerine tuz ve çeçil peyniri eklenip pişirilir.

Afiyet olsun…

4)Mısır ekmeği: Yeterli miktarda mısır unu derin bir kabın içine alınır sonra üstüne tuz ve su eklenip hamur kıvamına getirilip bir süre mayalanması beklenir. Sonra bir tavaya yağ eklenip hamur tavaya koyulur ve alt üst olarak pişirilir.

Afiyet olsun…

5)Turşu kavurması: Öncelikle turşu çıkarılıp çok tuzlu ise bir miktar suyun içinde 15 dakika kadar bekletilir. Sonra yeterli miktarda soğan soyulur ve ince ince doğranır. Bir tencerenin içine biraz tere yağ, biraz sıvıyağ eklenir üzerine biraz pul biber konur ve soğan eklenir kavurulmaya bırakılır. Soğan biraz pembeleşince üzerine turşu eklenir ve eser miktarda da tuz eklendikten sonra pişmeye bırakılır.

Afiyet olsun…

6)Beyaz fasulye yemeği: Tarladan toplanılan mis gibi beyaz fasulyeler yemek yapılmadan 1 gün önceden haşlanır veya tuzlu suda 1 gün bekletilir. Sonrasında yeterli miktarda soğan soyulup doğranır. Derin bir tencerenin içine sıvıyağ ve salça eklenir iyice kavurulur. Salça kavrulduktan sonra üzerine ince ince kıydığımız soğanlar eklenir soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine beyaz fasulyeyi koyduktan sonra iyice özleşene kadar karıştırılır üzerine karabiber tuz ve sarımsak doğranıp koyulduktan sonra sıcak su koyulur ve kısık ateşte pişirilir.

Afiyet olsun…

7)Yeşil domates turşusu kızartması: Turşu bir kaba alınır üzerine biraz mısır unu, ıslatılmış ekmek parçaları, tuz, sarımsak, pul biber koyulur ve iyice harmanlanır. Tavaya biraz yağ koyulup kızdırılır. Yağın üzerine harmanlanan karışım koyulup yayılır ve alt üst pişirilir.

Afiyet olsun…

8)Melolcan: Melolcanlar iyice yıkanır ve haşlanır. haşlanan melolcanları soğuk suda bir süre bekletiriz. İstenilen miktarda soğan soyulup ince ince kıyılır. Bir tencereye biraz yağ eklenir üzerine soğanları ilave edilip kavrulur. Üzerine melolcanları koyup bir miktar tuz pul biber eklenip kavurulmaya bırakılır.

Afiyet olsun…