Kadına Dair OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ

VII. Kleopatra

Moderator
Moderator
Kullanıcı
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
Oyun, çocukların öğrenmesini kolaylaştıran, içsel güdülenme ya da eğlence amacı ile kurallı veya kural belirlenmeksizin kendiliğinden gelişen çocukların içerisinde heyecan, mutluluk en önemlisi de merak duygusu uyandıran davranışlara sebep olan bir etkinliktir. Oyun, çocukların zaman içerisinde edinmiş oldukları bilgileri ve deneyimleri ortaya koydukları bir alandır. Çocuk oyun ile yaratıcılığını ortaya koyabiliyor. Bu kadar farklı duyguları içinde barındıran bir etkinlik çocukların öğrenmeleri açısından en önemli faktörlerden biridir. Çocukların oyun oynarken kullanacağı oyuncaklar da oldukça önemlidir. Oyun Ve Oyuncağın Çocuğun Gelişimine Etkileri çok büyüktür.

oyuncak.jpg


Çocukların oyun oynarken kullandığı materyaller çocuğun gelişimine olumlu katkılar sağlayabilmesi açısından özenle seçilmelidir. Kullanılan materyallerde ilk etaplarda renk ve semboller kullanılmalıdır. Fakat kullanılan ürünlerdeki renk ve sembol çeşitliliği çok fazla olmadan çocuğa adım adım öğretilebilecek oranda olmalıdır. Çocuğun öğrenmesini kolaylaştıracak materyaller kullanarak verimli zaman geçirmesini sağlamak çocuğun yararınadır. Özellikle okul öncesi çocuklarda sürekli bir öğrenme eğilimi vardır. Her şeye karşı çocuklar aşırı merak duyar sürekli sorular sorar. Özellikle de yetişkinleri taklit etmeye çalışırlar. Bu durum kullanılan materyaller ile çocuğun bilgi, beceri ve yaratıcılığının gelişmesine büyük oranda etki sağlar.

Çocuklarda Yaş Aralığına Göre Oyuncak Seçiminin Önemi
Oyun Ve Oyuncağın Çocuğun Gelişimine Etkileri azımsanamayacak kadar büyüktür. Çocuğun her dönem için farklı oyunlar farklı oyuncaklar ve materyaller kullanılmalıdır. Böylece çocuğun gelişim düzeyine göre doğru materyaller tercih edilerek doğru öğrenim gerçekleştirilebilir. 6-7 aylık bebekler için yumuşak, tutmasının kolay olduğu küçük, esnek çok büyük olmayan hayvanlar bebeklere verilebilir. Bu düzeydeki çocukların ilgisini çeken bir diğer oyuncak da ses çıkaran çıngırak gibi oyuncaklardır. 7 aydan 1 yaşına kadar olan bebekler artık yavaş yavaş emekleme ve yürüme evresine geçiyor. Çocuklar artık hareket etmeye başladıkları için oyuncak seçimi de biraz daha hareketli oyuncaklar olabilir. Küçük çocuğa zarar vermeyecek top, tekerlekli hayvan ya da arabalar yani çocuğun çekme ve itme kabiliyetini geliştirebilecek oyuncaklar tercih edilmelidir.

18 aylık ve bunun üzerindeki bebekler için değişik şekillerde birbirine takılıp çıkarılabilecek oyuncaklar bebekleri mutlu ediyor. Çocuklar 2-3 yaşına geldiğinde büyüklere karşı ilgileri artar ve etraftaki olaylara bakarak oyunlar üretir. Bu Aralık’taki çocuklara tamir setleri, hayvan figürleri, bebekler gibi oyuncaklar tercih edilmelidir. 3-4 yaş çocuklar için 3 tekerlekli bisiklet, ince ve kaba motor becerilerini geliştirecektir. Söküp takılabilecek oyuncaklar da tercih edilmelidir. 4-6 yaş çocuklar için artık boyama, yapıştırma gibi oyunlar oynaması sağlanmalıdır. 6 yaşından sonrası için çocuklar artık okul dönemine giriyor. Bu dönemde tamamen çocukların yeteneklerini keşfedip geliştirebilecekleri oyunlara yönelmek gerekiyor.

Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler Nelerdir?
Oyun Ve Oyuncağın Çocuğun Gelişimine Etkileri önemli olduğu kadar oyuncağın seçimi konusunda özenli olmak da göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir öneme sahiptir.

● Çocuk için seçilen oyuncakta kullanılan malzemenin sağlıklı olması gerekir.

● Oyuncak çocuğun gelişim düzeyine göre seçilmelidir.

● Oyuncak seçiminde çocuğun beden ve kas gücüne uygun ebatlar tercih edilmelidir.

● Seçilen oyuncak çocuğun yaratıcılığını sınırlamayacak işlevsellikte olmalıdır.

● Oyuncak tercihinde cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır.

● Oyuncak temizlenmesi kolay olmalı ve sivri uçlara sahip olmamalıdır.

Oyuncak seçiminde dikkat edilebilecek hususlardan yukarıda maddeler halinde bahsettik. Oyuncaklar çocukların kişisel ve bedensel gelişimlerine olumlu katkılar sağlar. Oyuncaklar sayesinde çocuk paylaşmayı öğrenir. Çocukların çok fazla teknolojik aletler ve büyüklere uygun materyaller ile zaman geçirmemesinde fayda vardır.