Kadına Dair MİYOM NE DEMEKTİR ? TEDAVİSİ NASIL OLUR ?

VII. Kleopatra

Moderator
Moderator
Kullanıcı
Miyom Ne Demek ve Tedavisi Nasıl Olur?

Rahimde görülen miyomlar, çocuk doğurma yıllarında daha çok görülmekte olan , rahmin içinde kanserojen olmayan yani iyi huylu büyümelerdir. Miyomların rahim kanseri ile bir ilişiği yoktur. Bu iyi huylu miyomlar hiç bir şekilde kansere dönüşmez.

Miyomların boyutları mikro aşamasından rahmi deformasyona uğratacak kadar büyük kitlelere kadar olabilir. Rahimde bir adet veya bir keç adet miyom olabilir. Çok nadir de olsa çok sayıdaki miyomlar genişleyerek karın boşluğunu tamamen bile doldurabilir.

Kadınların çoğunda rahim miyomlarına rastlanır. Ancak miyomu olduğu halde bunu bilmeyen kadınlar da vardır. Çünkü genellikle belirti vermez. Doktor muayenesi esnasında kasık bölgesinde veya doğum öncesinde çekilen ultrason sırasında tesadüfen görülür.

Miyom şikayetleri nelerdir ?

Miyom genelde bir şikayet ve belirti vermez. Şikayet yalnızca miyomun çok olması ve büyüklüğü ile ilgilidir. Miyom şikayetlerinden en çok görülen belirtiler Ağrılı ve şiddetli adet görmek, adet süresinin bir haftadan daha uzun sürmesi, Kasık bölgesinde duyulan ağrı, sık sık idrara çıkma isteği, mesanenin tam boşaltılmasında zorluk, bağırsaklarda baskı ve kabızlık, bacak ve sırtta ağrıdır.

Miyomlar bulundukları yere göre sınıflara ayrılır. Rahim kası içinde gömülü oluşan miyomlar rahmin duvarlarında büyürler ve bunlara intramural adı verilir. Uteruz boşluğunda büyüyen miyomlara submukozal miyom denir. Rahim dışına uzanan miyomlara da subserosal miyom denir.

Miyom olduğundan şüpheleniyorsanız doktora ne zaman gidilir ?

Şiddetli ağrılı ve uzun süreli adet görüyorsanız, geçmeyen bir kasık ağrınız varsa, adet dönemleri arasında da damlama şeklinde kanama oluyorsa, devamlı bir idrar hissi varsa doktora gitmekte fayda vardır. Her kadının yaptırması gereken 6 aylık periyodik muayenelerinde miyomların durumu, büyüme gösterip göstermedikleri takip edilir.

Miyom neden olur ?

Rahimde oluşan miyomların neden oluştukları tam olarak bilinmemektedir. Yinede genetik değişiklikler, hormonsal değişiklikler neden olarak görülebilir. Menapoz sonrasında olan miyomların küçüldükleri gözlemlenir. Rahimdeeki miyomlar zaman içinde büyüyebildiği gibi, büyümeden aynı da kalabilir. Hamilelik esnasında oluşan miyomlar da doğumdan sonra küçülürler ve kaybolurlar.

Miyom tedavisi nasıl olur ?

- Miyomektomi adı verilen kapalı cerrahi müdahale ile miyomlar alınabilir.

- Çoklu miyom olması durumunda çocuk doğurması düşünülmüyorsa rahim komple alınabilir.

- Hasta ameliyat olamayacak durumda ise embolizasyon adı verilen rahim damarlarının tıkayıcı maddeerle tıkanması yapılabilir.

Kapalı miyom ameliyatı nedir ?

Kapalı miyom ameliyatı açık ameliyattan korkan hastalar için bir kurtuluş olmuştur. Göbek deliğinden bir kamera eşliğinde 5-10 milimetrelik giriş deliklerinden düz çubuklar yardımı ile miyomların alınması işlemidir. Kapalı miyom ameliyatında açık ameliyattakilerin aksine bağırsaklar dış ortamla karşılaşmaz. Bu sebeple hastanın iyileşme süreci daha hızlıdır. En fazla bir hafta içerisinde günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.