Kitap Kurtlar Ne Kadar Yaşar?

VII. Kleopatra

Moderator
Moderator
Kullanıcı
Köpekgiller ailesindeki en büyük üye olan kurt, biçimi köpeğe benzeyen ama köpekten daha sağlam ve iri yapıda olan vahşi bir hayvandır. Yaşam alanları olarak dağlık ve kayalık bölgeleri tercih eden kurtlar, çöl ve yağmur ormanları gibi alanlarda bulunmazlar. İnsanların yaşam alanlarından uzakta yaşarlar ve çok acıkmadıkları sürece insanlara yaklaşmazlar. Sürü halinde yaşama özellikleri ile bilinen bu canlılar aynı zamanda köpeklerin de atası kabul edilir.

Kurt.jpg


Kurtlar

Kurtlar, esaret altında yaşamayı sevmeyen ve evcil olarak yetiştirilemeyen hayvanlardır.

Köpeklerin aksine tek eşlidirler ve eşlerine sadık canlılar olarak bilinirler.

Koku alma hücreleri insanlardan 40 milyon kat daha fazladır. İnsanlarda koku hücresi 5 milyon olmakla birlikte kurtlarda bu sayı 200 milyon kadardır. Kurt yavruları doğduklarında, mavi göz rengine sahiptirler fakat büyüdükçe göz renkleri değişir ve sarı renge dönüşür. Kırk iki adet dişe sahiptirler ve bu dişler oldukça güçlüdür.

Yalnız gezmekten çok sürü halinde olmayı isterler. Aynı zamanda avlanırken de sürü halinde hareket ederler. Sürünün liderleri ise alfa kurtlardır.

Bu dikkat çekici hayvan türü, birçok efsaneye konu olmuştur.

Kurtların Yaşam alanları

Bu hayvanlar genel olarak tenha ve insanlardan uzak alanlarda yaşamlarını sürdürmeyi seçerler. Gündüzleri uyurken geceleri avlanmayı tercih ederler. Kış zamanlarında sürü halinde hareket ederler ve koyun sürülerine, atlara, eşeklere ve sığırlara saldırabilirler. Aynı zamanda kışın sürü halinde kasabalara indiklerini görmek de mümkündür. Acıktıkları zaman insanların yaşam alanlarına iner ve kendilerine yiyecek ararlar. İnsanlara genelde zarar verme eğiliminde değillerdir fakat aç oldukları zaman saldırmaktan çekinmezler. Köpeklerin oldukları bölgelere yaklaşamaz ve köpeklerden korkarlar. Yaklaşacakları zamanlar ise grup halinde bunu yaparlar. Kimi durumlarda ise köpekleri yedikleri görülmüştür.

Kurtların türleri ve yaşam alanları :

Bozkurt: Yaşam alanları Avrupa, Asya, Kanada ve Alaska’dır.

Kızılkurt: ABD ‘nin güneydoğusu yaşam alanlarıdır fakat günümüzde hayvanat bahçelerinde rastlayabiliriz.

Etiyopya Kurdu: Afrika

Kurtların Beslenmesi

Yavru kurtlar, beslenme konusunda anne ve babasına muhtaçtır. Anne kurt ve baba kurt yedikleri eti yarı sindirilmiş halde kusarlar ve yavru kurt bu yarı sindirilmiş eti tüketerek beslenme ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda sütle ve yavru böcekle de beslenir.

Yetişkin bir kurt ise kendi başına avlanabilir ve etçil bir yeme alışkanlığı sergiler. Kurtlar aç oldukları zaman 9 kg kadar eti tek başına bir çırpıda yiyebilir. Gıda konusunda yetersizlik olduğu zamanlarda ise hayvanların leşini de tüketebilirler. Vitamin olarak böğürtlen ve diğer yabani meyveleri de tükettikleri olur.

Kurtların Çoğalması

Kurtlarda çiftleşme ise köpeklerin çiftleşmesi ile aynıdır. Gebelik süresi 59-63 arasında değişir ve senede bir kez yavru yaparlar.

Kurtların Ömürleri

Kurtların ortalama ömürleri 8 -10 yıl arası değişmektedir. Fakat değişen koşullar ve uygun yaşam şartlarında bu süre 15 yıla kadar çıkabilmektedir.