Poğaça, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Yumuşak dokusu ve lezzetli iç harcıyla çay saatlerinin vazgeçilmezidir.
Malzemeler:
Alternatif tarifler:
Malzemeler:
- 250 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 4 su bardağı un
- İç harcı için:
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
- 1 adet yumurta
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- Tereyağı ve pudra şekerini bir kapta iyice çırpın.
- Yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin.
- Yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
- Azar azar unu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru 15-20 dakika dinlendirin.
- İç harcı için, kaşar peyniri, maydanoz, yumurta ve karabiberi karıştırın.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
- Yuvarlanan hamurların içine iç harçtan koyun ve kapatın.
- Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin.
- Üzerine yumurta sarısı sürün.
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
- Hamuru çok yoğurmayın.
- İç harcı çok fazla koymayın.
- Poğaçaları fırında fazla pişirmeyin.
Alternatif tarifler:
- Kaşar peyniri yerine patates, kıyma, peynirli biber, peynirli zeytin gibi malzemeler de kullanabilirsiniz.
- İç harcına baharatlar ekleyebilir veya farklı baharatlarla denemeler yapabilirsiniz.
- Poğaçaların üzerini susam, çörek otu veya haşhaş ile süsleyebilirsiniz.